måndag 28 februari 2011

Titelsjuka

När man sitter o söker jobb på de olika sajterna som finns, så undrar jag ibland över alla dessa konstiga yrken som man kan ha idag. Vad innebär alla dessa titlar? Och nu har jag svaret! Det är vanliga jobb som har maskerats med fina titlar! Ungefär vad jag trodde. Det roliga är att man tydligen inte själv vet vad titeln står för!
Ur artikeln: "På Språkrådet, som följer språkets utveckling och ger råd i språkfrågor, händer det att bärare av engelska titlar hör av sig och ber om en svensk definition av titeln – "det vill säga undrar vad han eller hon egentligen sysslar med på jobbet", noterar Ola Karlsson på Språkrådet i mejl till TT."
Jag minns första gången jag hörde ordet lokalvårdare, det var i slutet på 70-talet. Jag tyckte det lät väldigt knäppt. Lokal hade för mig betydelsen "område i närheten" som i te.x lokaltrafik eller lokalpolitiker. Vårda det lokala tänkte jag, men lokal betyder ju också rum och den kopplingen gjorde inte jag med en gång. Det var en aha-upplevelse. 
Man brukar ju säga att vi i Sverige var tidiga med att lägga bort titlarna, alltså du-reformen på 60-talet. Men nu kan man ju säga att vi tar fram titlarna i början  på 2000-talet!

Palmemordet uppmärksammas vid årsdag

25 år sedan har gått sen Olof Palme mötte sin baneman på Sveavägen i Stockholm. Detta uppmärksammas mycket i media dessa dagar, och den obesvarade frågan kommer upp igen. - Vem var det som sköt? Vi lär nog aldrig få ett svar på frågan. Lisbeth Palme och sonen Mårten är ju övertygade om att det var Christer Pettersson och det måste kännas hårt för dem att han blev friad  i hovrätten. Men det fanns inte tillräckligt med bevisföring. Alla har på något sätt sitt eget svar, för de flesta har en uppfattning om det var Christer Pettersson, eller något annat av de olika "spår" som finns. Själv har jag alltid haft det s.k polisspåret som mest troligt. Polisen gjorde så många misstag, trots att det tydligen fanns ovanligt många poliser i närheten av platsen just i skottögonblicket. Hur som helst så kan du läsa om de olika spåren här. Det har genom åren skrivits spaltmetrar om detta mord och nu vid 25-årsdagen så tillkommer det naturligtvis ännu mer. Flera böcker ges ut osv. Även SVT och Sveriges Radio sänder en hel del program om detta i dag och under veckan som kommer.

tisdag 22 februari 2011

Köp KRAV-märkt kött!


GP har  just nu en artikelserie om djurskydd. Mycket bra att man tar upp detta alltid aktuella ämne.
Utanför Hjo finns en gård med lyckliga grisar och lyckliga uppfödare. Ja har man djur som mår bra så mår man själv bra, så enkelt tror jag att det kan vara. Ja det finns ju naturligtvis fler gårdar som har KRAV produktion - men tyvärr alldeles för få. Tyvärr är jag rädd för att utvecklingen går åt fel håll här. Många grisbönder lägger ner, eftersom lönsamheten är för dålig- konkurrensen med billigare kött  från andra eu-länder är för stor.
Efter att själv varit grisägare, har jag så svårt att förstå hur man kan ha grisar och bara låta dem vara inomhus. Just att se glada grisar  bökande efter rötter o mask i myllan,  var en del av glädjen när man hade grisar. Våra  grisar var för husbehov och till viss del avel, det var av svenska lantrasen Linderödsgris som är tålig att gå ute året om. Jag skulle nästan kunna skriva en bok med historier om hur kloka och underbara dessa grisar är. Tyvärr har vi inte möjlighet att ha djur i dagsläget. När jag skall välja kött i butik försöker jag att välja KRAV, men just på griskött finns det sämre utbud. Om svenskarna verkligen är beredda på att betala mer för kött, man behöver inte äta kött varje dag, så kan vi hoppas på att få behålla grisnäringen i Sverige och fram för mer gårdar med KRAV-uppfödning. Obsavera att det är skillnad på KRAV- märkning och om det bara står  ekologisk på förpackningen. KRAVs regler är strängare för vissa områden som till exempel djuromsorg. Om skillnaden kan du läsa här.  Om du inte hittar KRAV-märkt kött i din butik efterfråga då det.

LINDERÖDSGRIS

lördag 19 februari 2011

Djurskyddet måste förbättras

Det har under senaste månaden framkommit i olika media att djurskyddet i  vårt land är undermåligt. Detta måste förändras! Debatten om det här måste leda till en förändring! Djur skall inte få lida! Gp.se tar upp ämnet idag och i den artikeln framgår det att djurskyddsinspektörerna, inte får tillräckliga resurser, och att tre av fyra anmälda brott har skrivits av de senaste två åren! Slutsatsen som dras är att "Det är fritt fram att plåga djur i Sverige " 
Jag har själv varit djurägare i runt 15 år tidigare och fick faktiskt oanmälda besök av djurskyddsinspektörer två gånger. Vid de olika tillfällena bodde vi i olika kommuner Ale och Lerum. När inspektörerna  dök upp blev jag lite nervös, var ensam hemma båda gångerna - Men jag visste att det var för djurens bästa, och tyckte de var bra att de kom. En gång fick vi en liten anmärkning om några vassa spikar som kunde skada våra grisar. Det var bara till att hämta hammaren... 
Känner att den här frågan ligger mig så varmt om hjärtat att jag undrar vad ska man göra. Gå med i en förening eller bilda en aktiv protestgrupp?? 
Människor som äger djur måste ha hälsa och ekonomi så att man orkar och kan ta hand om dem. Detta är ju grundläggande! Att  domstolarna ser det som friande omständigheter att så inte är fallet är beklagligt! Men det allra viktigaste är att regelbundna inspektioner görs, för att hindra att det får gå så långt så att djur plågas och dör! Kommer säkert att återgå till detta ämne för jag tror att debatten bara har börjat.

tisdag 15 februari 2011

Tofsigt mode

Tråkigt att läsa om den nya modetrenden: äkta pälstofs på vanlig stickad mössa. Det är päls från blåräv och det anses vara djurplågeri att få fram denna päls. Allt enligt aftonbladet. speciellt tråkigt är det när det är personer som borde vara föredömen som bär dessa mössor. - Jag blir så ledsen. Vad är det för fel på en fint stickad tofs? Själv har jag en Lovikamössa med de klassiska färgerna i tofsen.

måndag 14 februari 2011

Fasar för faserna

Jag sitter här vid min dator och försöker hitta jobb som jag kan söka. Än så länge har  jag A-kassa, som väl är, jag fasar för kommande faser i jobb och utvecklingsgarantin. Du kan läsa mer om detta här i en intervju med Ylva Johansson (s). Det är bara att hoppas på att mitt jobbsökande skall generera något bra för mig innan man hamnar i detta fassystem! Har nu fått en jobbcoach som skall hjälpa mig att "sälja mig" på arbetsmarknaden. 
Skall besöka honom nästa vecka. Jag får nog återkomma till detta ämne fler gånger innan jobbfrågan för min del har löst sig.

torsdag 10 februari 2011

Riksdagsbeslut blir lotteri?

Igår förlorade regeringen i en lagstiftande fråga. Eftersom man använder sig av ett konstigt kvittningssystem och det då gäller att alla verkligen gör rätt eller att någon inte är frånvarande. På Gp.se står det att flera statsvetare har reagerat på detta strul, som det nya systemet innebär. Ja skall det fortsätta så här så kan man ju undra vem eller vilka det är som regerar i Sverige, och kommer det att hålla i längden? Låter för mig som det kan bli nyval innan nästa val skall hållas, och som läget just nu är så är det ju flera av våra riksdagspartier som håller på med valanlyser, och förnyelse så det kanske inte riktigt är läge för dem att gå ut i en ny valrörelse..

tisdag 8 februari 2011

Bilismens baksida

Blå himmel och solsken idag. Underbart! Jag skall ta en promenad om en stund här i Lerum. Tyvärr så är inte sådant här fint väder det bästa när det gäller föroreningar i luften, åtminstone inte i Göteborg. Läs mer om det här. Det är i första hand  bilarnas avgaser som är boven i dramat, men även andra utsläppskällor finns nog Vi får i alla fall hoppas att det blir bättre när biltullarna införs. Detta är ju verkligen ett argument för dessa debatterade tullar.
Som väl är så är det inte lika mycket trafik i Lerum, - men ibland känns det som det räcker även här. Jag tror att fler skulle kunna ta promenader när man skall ta sig kortare sträckor i stället för att alltid förflytta sig med bil.

fredag 4 februari 2011

Bomull i plånboken

Har börjat läsa Bomull - en solkig historia av Gunilla Ander. Boken känns lättläst.Jag kommer att recensera den när jag läst ut den. Läser på dn.se att bomull inte bara används i kläder o hemtextil utan även i våra sedlar! Visste du det? Jag gjorde det inte. Det är som man brukar säga att man lär sig något nytt varje dag.

onsdag 2 februari 2011

Godtrogen traderare

Nu har det hunnit bli februari! Den lite kortare månaden, så snart har vi mars och då är det väl i alla fall vår får vi hoppas! Hörde fåglar kvittra utanför fönstret nu - så det finns hopp.

Läser om en kvinna som skall bli åtalad för häleri för att hon handlat mycket barnkläder på tradera - och säljaren har nu åkt fast för stöld! Tycker synd om den här köparen som handlat i god tro trots allt. Även om man kan tycka att hon borde blivit något misstänksam..men hur det skall kunna vara köparens ansvar att kolla är en fråga, du får inte namn o adress förrän du vunnit.
Jag vinner emellanåt auktioner på tradera, blandade grejer - det har blivit en del genom åren- allt ifrån möbler till frimärken. Jag har även vunnit en del kläder, ibland helt nya.- och jag har fått den uppfattningen att det varit plagg som blivit liggande då man ångrat sitt inköp. Det kan t ex stå använt 2 gånger eller endast provat. Jag hoppas att det har stämt. Jag har inte köpt de märken som nämns i artikeln, och det har ytterst sällan funnits mer än ett nytt plagg från samma säljare. Kläderna som det handlar om i artikeln har tydligen varit ouppackade. För min del tycker jag detta är ett bra sätt att köpa kläder på, särskilt om det är märkesplagg och ibland till och med eko.