Se upp med miljömärkningen skriver GP.se idag. Man förklarar vad man skall titta efter för märkningar, om du skall vara säker på att ekovaran du köper är kontrollerad och certifierad för att få utge sig som ekologiskt. Bra ! Det står att Icas I love eco och Coops änglamark inte innebär att det är godkänt o certifierat. Jaha tänker jag och kollar på Icas hemsida och det jag ser där är, att på bilderna av I love eco sortimentet finns de godkända märkena.
Kollade även på Coops sida och ser även där de godkända märkena på bilderna. Det är möjligt att det finns undantag och det är det man menar så det är nog bra att man är uppmärksammad på vilka märken som gäller. Men samtidigt kan sådana här rubriker göra folk ännu mer skeptiska till ekologiskt och det är ju synd.
Hej! Såg att du länkat till denna artikel från GP:s artikel o tänkte precis samma sak! Blir trött o (igen!) besviken på GP! Skribenten fick säkert i uppdrag att hitta ngt fel med ekologiskt o hittade inte så mkt mer än det här. /Christine - som läser GP endast på nätet ibland.
SvaraRaderaVilken tabbe från GP redaktion att tillåta trycka en så idiotisk artikel. Det verkar "Lena Wreede" hade slut på nagel lack och då skriver hon en artikel. Det finns igen rätsida på budskapet. Klart och tydligt står att mat produkter som är skriven på ordet "Ekologisk" ska vara producerat enligt EU:s regler för ekologisk mat. Troligen det som Lena inte uppfattar som "Ekologisk" är inte ekologisk och där av artikeln. Nu kommer man till frågan Vad är det som Lena uppfattar som ekologisk?
SvaraRaderaFrån livsmedelsverktes hemsida
” Regler om ekologisk mat
Det finns regler - EG-förordningar - som reglerar den ekologiska produktionen inom medlemsländerna.
I förordningarna står det
• hur produktionen ska gå till
• hur produkterna ska märkas
• hur kontrollen ska ske
• vad som gäller vid import av ekologiska produkter från länder utanför EU
EG:s bestämmelser om ekologiska animaliska livsmedel och ekologiska varumärken började gälla den 24 augusti 2000. Sverige anslöt sig till förordningens regler för ekologisk produktion den 1 januari 1995.
Hur produktionen och kontrollen ska gå till finns beskrivet i förordningarna; rådets förordning (EG) nr 834/2007, och kommissionens förordning (EG) nr 889/2008 som alla medlemsstater i EU måste följa. Även de länder som exporterar ekologisk mat till EU måste följa dessa förordningar eller ha likvärdiga regler.
Rådets förordning (EEG) nr 2092/91 upphörde att gälla efter den 31 december 2008 och har ersatts med rådets förordning (EG) nr 834/2007 och kommissionens förordning 889/2008, som är tillämpningsföreskrifter till rådets förordning (EG) nr 834/2007. Båda förordningarna ska tillämpas från och med 1 januari 2009. Observera att det finns övergångsregler. Observera även att det redan finns ändringar i förordning 834/2007 och förordning 889/2008. Ändringarna finns i nya kommissionsförordningar som finns under länken "Läs mer på andra webbplatser" till höger om denna sidan.
”
Och i (EG) nr 834/2007
KONTROLLER
Artikel 27
Kontrollsystem
1. Medlemsstaterna skall införa ett system för kontroller och
utse en eller flera behöriga myndigheter som skall ansvara för
kontroller avseende de skyldigheter som fastställs i den här
förordningen i enlighet med förordning (EG) nr 882/2004.
2. Utöver de villkor som anges i förordning (EG) nr 882/2004
skall det kontrollsystem som inrättas enligt den här förordningen
åtminstone omfatta tillämpningen av försiktighets- och kontrollåtgärder
som skall antas av kommissionen i enlighet med
förfarandet i artikel 37.2.
3. Inom ramen för denna förordning skall kontrollernas
utformning och frekvens fastställas på grundval av en bedömning av
risken för att det förekommer oegentligheter och överträdelser när det
gäller efterlevnaden av kraven i förordningen. Minst en gång om året
skall det under alla omständigheter kontrolleras om samtliga aktörer
följer bestämmelserna, med undantag för grossister som endast saluför
färdigförpackade produkter och aktörer som säljer till slutkonsumenten
eller slutanvändaren enligt artikel 28.2.