fredag 3 juni 2011

Demokrati är viktigt!

Har  nyligen läst 1984 av George Orwell och samtidigt på nyheter hört om  hur  medborgare i diktaturerna i Nordafrika och mellanöstern kämpar för att bli fria. Blir helt bestört när jag då läser om en en nyligen gjord undersökning som visar att unga Svenskar 18-29 år, i större utsträckning än övriga åldersgrupper inte tycker att demokrati är något viktigt. Låt 1984 bli obligatorisk läsning i skolorna.. Det finns säkert fler böcker och vittnesmål om diktaturer, 1984 är ju endast en fictionsberättelse, men Orwell lyckades på många sätt föreställa sig de kommande staterna Sovjetunionen och Östtyskland, när han skrev romanen 1948!
Du kan läsa om undersökningen på DNdebatt
Här i Västra Götaland fick vi till och med göra om vårt regionval för att det skulle gå riktigt till väga som sig bör i en demokrati. För mig var det viktigt att jag röstade även i det valet eftersom jag röstat i det första. Tråkigt tycker jag att inte alla tänkte så.. valdeltagandet blev ju väldigt lågt.

2 kommentarer:

  1. Jag är relativt ung, närmare bestämt 24. Någon diktatur vill jag sannerligen inte ha, inte till något pris. Men jag tror att vi bör göra oss av med dagens fossiliserade partisystem, som i realiteten är ett tomt skal som står kvar därför att det stöttas på konstlad väg, genom mediamonopolism, journalistik, parti- och presstöd. Och förstås genom att inga andra än politiska partier har rätt att bedriva politik.

    Demokrati kan över huvud taget inte vara någonting vi överlåter till en kår av professionella yrkesutövare. Redan Aristoteles visste att demokrati är deltagande demokrati, när vanligt folk har och utövar makten. Valdemokrati å andra sidan är det samma som aristokrati.

    Det talas så otroligt mycket om demokrati, men ordet har blivit en kliché. I våra vardagliga liv, i förhållande till myndigheter och arbetsgivare så är vi närmast slavar som förväntas lyda och aldrig ifrågasätta.

    Jag upplever inte att jag är en medlem i min kommun på samma villkor som politiker och tjänstemän. Jag upplever att det finns en tydlig maktrelation, där jag är underordnad. Det är inte demokratiskt.

    Samma sak fast ännu värre på arbetsplatserna. Där är jag närmast helt maktlös. Kapitalisten sätter upp målen, chefen gör order och vi som jobbar lyder. Halva vår vakna tid lever vi alltså i en renodlad diktatur där andra har makten att befalla över våra kroppar, hur kan detta vara förenligt med ett demokratiskt samhälle?

    Vad är en demokrati som nästan helt saknar förankring i den vardag där människorna trots allt befinner sig?

    Kan demokrati verkligen vara lika med en symbolisk ritual som tar plats vart fjärde år? En sådan ”demokrati” syftar snarare till att ge folklig legitimitet åt makthavarna. ”All makt utgår från folket” lyder grundlagens första paragraf. Det är träffande. Makten går från folket ut, men vart går den hän? Inte tillbaka till folket i alla fall. ”Demokratin” är då ett fiffigt sätt att suga ut makten från folket.

    Riktig demokrati måste innebära att vi, folket underifrån utövar makt som trycker undan den makt som utövas av eliterna ovan (stater, chefer, kapitalister osv).

    Demokrati handlar inte om formella procedurer, det handlar om makt i vardagen och över samhället.

    SvaraRadera
  2. Visst det kan va bra att tänka över vad demokrati innebär, det handlar ju inte bara om fria val så långt har du rätt, det är mycket mer. Att åsiktsfrihet gäller och att få framföra dessa åsikter på gator och torg, i tidningar,böcker,internet och i parlament. Att inte rastillhörighet, pengar eller kön påverkar din rätt att få rösta eller framföra dina åsikter. Detta är demokrati för mig. Du går väldigt långt när du definirerar demokrati.Demokratibegreppet kanske är något som skulle debatteras mer i skolor och på arbetsplatser än vad som faktiskt sker. Då kanske undersökningen hade visat ett annat resultat.

    SvaraRadera