tisdag 26 juli 2011

Växter på svart lista

Naturvårdsverket har upprättat en lista en över växter som hotar att ta över, skriver gp.se om.
"Arterna på listan (som även innehåller djur) ska med början till hösten sättas i prioriteringsordning där de allra mest besvärliga hamnar på en så kallad "svart lista. På listan finns 179 olika arter som alla är så kallat invasiva - det vill säga inplanterade arter som hotar den biologiska mångfalden, samhällsekonomin och/eller människors hälsa."
Kolla in listan här
Tror inte jag är ensam om att tycka att växtligheten har förändrats mycket, mot hur man minns det när man växte upp. Nu är det mer nässlor, och kirskål har jag inget minne av att det fanns !! Men kanske det gjorde det men inte i den mängd som nu. Den farliga jättelokan är också ett exempel som man först hörde  talas om kanske någon gång på åttiotalet..

2 kommentarer:

  1. Den här blomman (rallar rosen som den även kallas för) är ingen nyhet i sverige... har funnits läääänge, för den växte förr vid hjärnvägar, därav fick den namnet rallar rosen, är nog sen 40 tal, eller tidig 50 tal då den fick namnet, skulle den vara ny så undrar jag bara varför den fick namnet redan då?

    SvaraRadera
  2. Rallarrosen är en växt med rosa blommor , som också heter mjölke eller mjölkört.Den växer väl mest utmed vägrenar idag och den har funnits så länge jag kan minnas och säkert även när rallarna byggde järnvägarna.

    SvaraRadera