tisdag 21 februari 2012

Fettisdagen




Idag är det fet-tisdagen och det är alltså idag man skall äta semlor eller fettisdagsbulle eller fastlagsbulle, ja kärt barn har många namn ! Nu när man börjar äta dessa mandelmassefyllda bakverk redan i mellandagarna, så har ju inte denna dag så särskilt stor betydelse längre. Men jag läser på Nordiska museets hemsida  att det var en mycket viktig dag förr, med många traditioner. Denna dag ansågs vara dagen som var brytningspunkten mellan vinter- och sommarhalvåret. 
När det gäller semlor tycker jag att man kan åtminstone vänta med att äta dessa tills i februari och att för att det skall kallas semla eller fetisdagsbulle skall den vara fylld med mandelmassa och inte exempelvis vaniljkräm. Sen är det ju bra om det är  äkta mandelmassa och inte aprikoskärnmassa i, men det är det nog för det mesta skulle jag tro. Förr skyltade man alltid med att det var "äkta grädde" om man nu hade det i sina semlor, nu tror jag faktiskt inte det är något bageri eller konditori som fuskar med den varan längre. Men mandelmassan fuskas det med, läs vad Mats-Eric Nilsson skriver om detta. 


Läs även om semlebak på gp.se 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar