tisdag 8 februari 2011

Bilismens baksida

Blå himmel och solsken idag. Underbart! Jag skall ta en promenad om en stund här i Lerum. Tyvärr så är inte sådant här fint väder det bästa när det gäller föroreningar i luften, åtminstone inte i Göteborg. Läs mer om det här. Det är i första hand  bilarnas avgaser som är boven i dramat, men även andra utsläppskällor finns nog Vi får i alla fall hoppas att det blir bättre när biltullarna införs. Detta är ju verkligen ett argument för dessa debatterade tullar.
Som väl är så är det inte lika mycket trafik i Lerum, - men ibland känns det som det räcker även här. Jag tror att fler skulle kunna ta promenader när man skall ta sig kortare sträckor i stället för att alltid förflytta sig med bil.

1 kommentar:

  1. Utsläpp av kväveoxider kommer främst från dieselmotorer i bilar, lastbilar, bussar och maskiner. En övergång till naturgas eller, ännu bättre, biogas skulle ge lägre utsläpp av dessa ämnen, och även partiklar. Utskrotning av gamla fordon och stimulans av gasfordon skulle ge bättre luftkvalitet. I första hand borde bussar och sopbilar i stadstrafik drivas med gas. Biltullarna ger sannolikt ingen förbättring då systemet främst verkar vara utformat för att ge skatteintäkter för finansiering av i och för sig välbehövliga broar och tunnlar. Trafiken i centrum kommer inte att påverkas nämnvärt.

    SvaraRadera