måndag 4 april 2011

Pantat?

Konsumtionen av kläder har ökat över 50% i Sverige de senaste 10 åren, och i en undersökning visar det sig att 7 av 10 kan tänka sig ett pantsystem för kläder. Dn skriver om detta. Kanske inte helt fel - men det finns ju redan möjligheten att lämna till Myrorna, Röda Korset och liknande ställen. Jag har förstått att många inte gillar att se någon granne eller så gå på stan i de kläder de slängt i soporna eller skänkt bort. Kläder som relativt nyligen inköpts för "dyra pengar". Så tanken är nog inte  helt fel eftersom många inte sliter ut sina kläder idag. Hur skall ett pantsystemet fungera ? Skall man betala en avgift vid inköp som man får tillbaka om man lämnar in det inom en viss tid? I samma butik? Det finns många frågor kring det här och artikeln ger inget svar.
Själv har jag väldigt svårt för att slänga - göra mig av med kläder, de skall vara riktigt slitna och väl använda innan. Är de felköp som inte blivit slitna ( eftersom jag knappt använt plagget) blir det en traderaannons eller Röda Korset. Att konsumtionen ökat så mycket när det gäller kläder är ju bl a det att man shoppar kontinuerligt, förr köpte man vinterkläder, vårkläder, höstkläder och sommarkläder - alltså fyra gånger om året med möjligen något på Rea emellan. Nu ska man kunna hitta nyheter i butiken varje vecka.
När det gäller modekläder har jag så svårt att förstå att man som person vill bli så styrd av modeindustrin med vad man skall ha på sig, så man måste rusa till butik så fort det kommer en ny trend. Den bästa trenden kanske ändå skulle vara att återgå till att slita ut kläderna och att klädindustrin satsar på kvalitét som håller. Men som med så mycket annat så lönar det sig ju bättre att satsa på kvantitét i stället för kvalitét, för tillverkarna.
Jag hade själv ett års köpstopp på kläder under 2009 - nästan i alla fall - gjorde några begagnat inköp på tradera. Det funkade bra - och det var lite extra kul att gå in i en klädbutik igen när året gått till ända. Nu försöker jag hålla mig till att handla eko-kläder och  begagnat på tradera. Men visst kan det bli något "vanligt" inköp ibland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar