onsdag 6 april 2011

Varför ta bort Selma?

Riksbanken har nu beslutat vilka personer som skall pryda våra sedlar  framöver. Det handlar om kända svenska kulturpersonligheter. De är följande:
  •  Dag Hammarskjöld på 1000-kronorssedeln
  •  Birgit Nilsson på 500-kronorssedeln
  •  Ingemar Bergman på 200-kronorssedeln
  •  Greta Garbo på 100-kronorssedeln
  •  Evert Taube på 50-kronorssedeln
  •  Astrid Lindgren på 20-kronorssedeln
Tycker det är ett bra urval av världskända svenskar. Man har valt att ta personer som verkat på 1900-talet och då faller ju Carl von Linné och Jenny Lind bort, men varför ta bort Selma Lagerlöf???
Då Selma absolut tillhör mina favoritförfattare tycker jag inte om att hon har petats bort, även om hon blivit bortpetad av den absoluta favoriten allas vår kära Astrid. Varför kunde inte Astrid  fått pryda en högre valör?  Hon är ju och var under sin livstid  så högt värderad som person, av oss svenskar och av barn o vuxna över hela världen för den delen. (Även Selma var stor på sin tid..)
Man har också valt att pryda sedlarna med naturbilder ifrån de olika landskapen som personerna kommer ifrån. Svenskarna har en alldeles särskild känsla för naturen sägs det ju, så detta är en utmärkt idé. Det blir säkert fina sedlar att ha i plånboken. Fast det känns ändå lite som sedlar har tappat bort sin funktion då man så ofta betalar med sitt Visa eller Mastercard-kort nu för tiden.
Läs mer om de nya sedlarna  på aftonbladet och DN
 Läs även mina äldre inlägg om sedlar:  Pippi i plånboken och Bomull i plånboken

1 kommentar:

  1. Skall man byta motiv så byter man nog även person. Och att motiven byts har väl att göra med att man skall ha in nya säkerhetsdetaljer. (Vet du att det som bara ser ut som ett streck i högerkanten på 20-lappen faktiskt är en mycket liten text.)

    Men varför tar man med en f.d. politiker, Dag Hammarskjöld? Han var minister före det att han blev FN-chef.

    Evert Taub gillas tydligen inte av alla. Han levde ju på 1920-talet inte upp till dagens feministkultur! :-)
    http://svtdebatt.se/2011/04/taube-pa-nya-50-lappen-ett-svek-mot-sexturismens-offer/
    Skall man resonera så så levde inte Astrid Lindgren upp till dagens sätt att använda orden heller, när hon skrev om negerkungen på 1940- eller 1950-talet.

    Oj det här blev ju nästan ett helt blogginlägg! :-)

    SvaraRadera